AutoCADin lisäysyksikkö

Kenelläpä ei olisi tullut ongelmia viitepiirustusten skaalautumisen vuoksi?

AutoCADin 2006-versiosta alkaen piirustuksen lisäysyksikkö on vaikuttanut viitepiirustuksena liitettävän tiedoston skaalautumiseen. Mutta kun AutoCADin dwg-tiedosto on voitu alunperin tehdä millä tahansa CAD-ohjelmalla, josta se on käännetty dwg-muotoon, voi yksikkö olla aivan jotain muuta kuin pitäisi.

AutoCAD käsittelee piirustuksen mittayksiköitä vain AutoCAD-yksikköinä eikä minään todellisen elämän yksikköinä. Monissa muissa CAD-ohjelmissa käytettävän yksikön voi vaihtaa ohjelman asetuksissa ja piirustus säädetään sen mukaan automaattisesti. AutoCADissä yksikköä ei voi vaihtaa asetuksissa, vaan koko piirustus on skaalattava.

Lisäysyksikön tarkistus

Ennen viitepiirustuksen liittämistä, tarkista liitettävän tiedoston lisäysyksikkö Units-käskyllä (Sovellusvalikko > Drawing Utilities > Units tai näppäile UN ja paina Enter).

Esimerkiksi, mikäli piirustus on piirretty metriyksikköinä, tarkista että Insertion scale -listalla on yksikkönä Meters.

Lisäysyksikkö ei vaikuta piirtämiseen millään tavalla vaan ainoastaan piirustusten skaalautumiseen toiseen piirustukseen liitettäessä joko viitepiirustuksena tai blokkina.

Tee vastaava lisäysyksikön tarkistus siinä piirustuksessa, johon olet liittämässä viitepiirustusta.

Viitepiirustuksen liittäminen

Lopuksi tarkista lisäysyksikkö viitepiirustuksen liittämisikkunassa (viitepiirustuksen voit liittää valitsemalla Insert-välilehti > References-paneeli > Attach tai näppäilemällä XA).

Tässä kuvassa metriyksikköinä piirretty piirustus liitetään millimetriyksikköinä olevaan piirustukseen, jolloin liitettävä tiedosto skaalataan 1000-kertaa suuremmaksi.

Huom Units-käskyllä voi tarkistaa ja säätää myös mittayksiköiden esitystarkkuuden (Precision). Esitystarkkuus ei liity piirtämisen tai mitoituksen tarkkuuteen mitenkään. Kyse on vain siitä, kuinka monella desimaalilla AutoCAD näyttää sinulle vaikkapa viivan pituuden tai tekstin korkeuden, kun tarkastelet niitä esimerkiksi Properties-toiminnolla.