AutoCAD 2019 – mitä uutta se tuo tullessaan?
AutoCAD 2019-version tarina ei ole se, että ohjelmassa on paljon uusia hienoja ominaisuuksia. Kyse on enemmänkin siitä, miten ohjelma on paketoitu uuden lisenssipolitiikan myötä.
Uusi lisenssipolitiikka
Aiemmin erillisinä lisensoidut ja myydyt AutoCAD-pohjaiset ohjelmat, kuten AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical ja AutoCAD Architecture, kuuluvat nyt saman lisenssin alle perus-AutoCADin kanssa.
Jos ajatellaan vaikkapa sellaista perus-AutoCAD-käyttäjää, joka silloin tällöin tarvitsee joitain mekaniikka-, sähkö- tai arkkitehtikomponentteja, niin hän voi samalla lisenssillä asentaa sopivan erikoisversion AutoCADistä, ja poimia tarvitsemansa komponentit perus-AutoCADin suunnitelmaansa.
Tai jos tarve on suurempi, hän voi siirtyä käyttämään toimialakohtaista versiota ilman uuden erillisen lisenssin ostamista.
AutoCAD Raster Design kuuluu myös samaan lisenssiin, joten satunnaisesti skannattuja kuvia käsittelevälle tämä on hyvä juttu.
Uudet AutoCAD-lisenssit ovat automaattisesti tätä ns. Toolset-mallia. Vanhat sopimukset eivät siihen itsestään vaihdu. Voit jatkaa vanhan lisenssimallin käyttöä, tai vaihtaa tähän uuteen.
Miten toimialatyökalut asennetaan?
Autodesk kutsuu tätä uutta mallia Toolsets-kokoelmaksi. Termi on sillä tavalla hämäävä, että eivät nämä muiden ohjelmien työkalut mitenkään sen perus-AutoCADin sisällä näy.
Sinun on asennettava nämä muut tuotteet koneellesi erillisinä asennuksina, ja käynnistettävä ne omista käynnistyskuvakkeistaan. Eli et voi AutoCADin sisällä ”lennossa” hypätä työkalukokoelmasta toiseen.
Voit asentaa näitä eri ohjelmaversioita Autodesk-tilisi kautta.
Mitä AutoCADiin sisältyy?
Uusi AutoCAD-lisenssi sisältää seuraavat toimialakohtaiset versiot:
Mac-käyttöjärjestelmässä huomioitavaa
Uusi AutoCAD-lisenssi sisältää sekä Windows- että Mac-version. Mutta Mac-käyttöjärjestelmässä toimii vain perus-AutoCAD, siellä ei ole toimialakohtaisia versioita. Mac-versio myös päivittyy eri tahtiin kuin Windows-versio.
Jos haluat käyttää muita versioita AutoCADistä, sinun on asennettava Mac-koneeseen Windows-käyttöjärjestelmä Bootcampin tai virtualisointiohjelman kautta.
> Civil 3D on edelleen erillinen tuote, vaikka se pohjautuukin AutoCADiin. Sen nimi on muutettu muotoon Autodesk Civil 3D.
> AutoCAD LT -ohjelmaan tämä muutos ei vaikuta.
Yhteenveto
Mikäli käytät jo jotain toimialakohtaista versiota, saat tarvittaessa muiden versioiden työkalut käyttöösi. Mikäli käytät perus-AutoCADiä, voit tarvittaessa napsia parhaat palat muista sovelluksista vaikkapa rasterikuvien käsittelyn muodossa.
Huono puoli on se, että joudut erikseen asentamaan tarvitsemasi sovelluksen. Ja vanhat sopimukset eivät automaattisesti päivity uuteen malliin.
Uusia ominaisuuksia?
2019-version myötä suurin muutos on lisenssimallin muutos, itse ohjelmaan ei juuri muutoksia ole tullut. Peruskäytössä et oikeastaan huomaa muuta eroa kuin että kuvakkeita on päivitetty selkeämmäksi. Ja toki 4K-näyttöjen tuki pitäisi olla parempi (itselläni ei sellaista vielä ole, joten en ole päässyt testaamaan).
Muutenkin suurimmat muutokset viime vuosina ovat olleet erilaisissa nettipohjaisissa työkaluissa, joiden tavoitteena on ollut helpottaa tiedon jakamista ja yhteistyötä muiden kanssa.
Piirustusten vertailu
Piirustusten vertailutyökalu on ollut aiemminkin AutoCAD Architecturessa ja perus-AutoCADiin sen on voinut ladata ilmaisena lisäohjelmana (DWG Compare). Työkalu on nyt AutoCADin perustyökalu, ja sitä on hieman paranneltu.
Löydät vertailutyökalun Collaborate-välilehdestä.
Valitse käynnistyksen jälkeen vertailtavat tiedostot.
Työkalu asettaa vertailtavat piirustukset päällekkäin. Piirustusten erot korostetaan eri väreillä.
Muutettujen alueiden ympärille piirtyy automaattisesti muutospilvi, ja voit siirtyä muutosalueesta toiseen valintanauhaan avautuvien työkalujen avulla.
Shared Views
Perinteinen tyyli tiedon jakamiseen on tulostaa PDF, ja lähettää se sähköpostilla.
Shared Views -toiminnolla voit jakaa suunnitelman ilman että jaat koko dwg-tiedostoa. Linkin saaneet voivat katsella, mitata ja kommentoida jaettua näkymää nettiselaimella.
Tämä toiminto on ollut AutoCADissä jo aiempien web-pohjaisten työkalujen myötä. Web-työkalut ovat eläneet versiosta toiseen, toivon mukaan nyt alkaa vihdoin löytyä se lopullinen toimintaidea.
Toiminnon voit käynnistää Collaborate-välilehdeltä. Voit valita jaetaanko nykyinen välilehti, vai sekä Model- että tulostusvälilehdet.
Huom. Voit jakaa vain koko välilehden, et osaa siitä. Jos haluat rajata vain tietyn osan suunnitelmasta jaettavaksi, tee sitä varten oma tulostusvälilehti.
Näkymän prosessointi vie oman aikansa, ja voit käynnistää sen napsauttamalla Proceed.
Kun prosessointi on valmis, saat ilmoituksen tilariville.
Kun päivität työkalupaletin paletin oikean yläreunan päivityspainikkeesta, näet näkymän paletissa. Voit kopioida linkin leikepöydälle klikkaamalla kolmen pisteen painiketta ja valitsemalla Copy Link.
Valitsemalla työkalupaletista jaetun näkymän nimen kohdalta kolmen pisteen painikkeen valikosta View in Browser (tai klikkaamalla puhekuplailmoituksesta), voit tarkastella jaettua suunnitelmaa nettiselaimessa.
Jaettuun näkymään tehdyt kommentit saat alkuperäisenä linkin luojana näkymään omassa AutoCAD-ohjelmassasi.
Netti- ja mobiilisovellukset
Netti- ja mobiilisovellukset eivät ole sinänsä itse AutoCAD-ohjelman muutoksia, vaan sen laajennuksia. Nämä ovat olleet olemassa jo usean version ajan, ja niihin on tullut paljon muutoksia matkan varrella. Sovellukset mahdollistavat dwg-tiedostojen käsittelyn nettiselaimessa tai mobiilisovelluksella.
Autodesk Web App
Autodesk Web App on päivittynyt 2019-version myötä. Siinä on toki edelleen vain perustason työkalut, eli se ei ainakaan vielä korvaa tietokoneelle asennettavaa versiota.
AutoCAD Mobile App
Web-sovellusten päivitysten myötä myös mobiililaitteille tarkoitettu versio eli AutoCAD Mobile App on päivittynyt.
Tiedostomuoto
Tiedostomuoto on pysynyt samana edellisen 2018-version kanssa.
Yhteenveto
Varsinaiset uudet ominaisuudet ovat siis vallan minimaaliset. 2019-versiossa huomio kiinnittyy uuteen lisenssimalliin, ja nettipohjaisten yhteistyötyökalujen edelleen kehittämiseen. Toki on aina kiva, että AutoCAD nopeutuu, ja käyttöliittymä muuttuu selkeämmäksi, ja että uuden version käyttöönotto on helppoa.
Muuten uudistukset eivät sinulle näy, ellet tarvitse toimialakohtaisia versioita, tai ellet ala käyttämään nettipohjaisia työkaluja.
Selainpohjaiseen versioon kannattaa joka tapauksessa tutustua ihan siltäkin kannalta, että se on CAD-ohjelmien tulevaisuus. Jossakin vaiheessa kuitenkin käytämme CAD-ohjelmia vain selaimen kautta.