AutoCAD 2020 – uudet ominaisuudet

Vakiintuneeseen tapaan Autodesk julkaisi uuden version AutoCAD ja AutoCAD LT -ohjelmista maaliskuun 2019 lopussa.

AutoCADin vuosittaiset muutokset ovat melko pieniä, joten uuden version ilmestyminen ei ole samalla tavalla iso asia kuin joskus vuosia vuosia sitten.

Viime vuonna suurin muutos oli työkalukokelmat, tai Toolsets, kuten Autodesk niitä kutsuu. Mitä uutta tuli tänä vuonna?

1. Mittaustyökalu

Voit mitata etäisyyksiä kuvasta pelkästään kohdistinta liikuttamalla uudella Quick Measure -toiminnolla.

Liikutat vain kohdistinta ja näet mitat kohdistimen lähialueelta.

2. Blokkipaletti

Blokkigallerian avulla voit lisätä piirustuksessa olevia blokkeja (Insert-välilehti > Insert). Blokkipaletin avulla voit hakea blokkeja muista piirustuksista.

Blokkipaletin saat esiin blokkigallerian alareunan vaihtoehdoilla Recent Blocks tai Blocks from Other Drawings.

Toiminnot ovat aikalailla samat kuin aiemmin Insert-toiminnossa, mutta paletti pysyy esillä koko ajan, joten useiden eri blokkien lisääminen on helpompaa.

Blokkipaletin Current Drawing -välilehti näyttää nykyisen tiedoston blokit (samat kuin gallerianäkymä). Paletin alaosan asetuksilla voit valita lisäasetuksia blokin lisäykseen, kuten käännetäänkö blokki lisäyksen yhteydessä, ja toistetaanko lisäystoiminto uudelleen ja uudelleen.

Recent-välilehti näyttää viimeksi käyttämäsi blokit.

Other Drawing -välilehteen voi hakea toisen tiedoston, jolloin näet sen sisältämät blokit. Tiedoston saat valittua klikkaamalla kolmen pisteen painiketta ikkunan yläreunasta.

Huom. Voit käyttää vanhaa lisäystoimintoa näppäilemällä CLASSICINSERT.

3. Purge-toiminto

Purge-toiminnon valintaikkuna on uudistettu, ja voit helpommin tutkia mitä objekteja voit poistaa, ja mitä et. Näet myös esikatselun poistettavista objekteista.

Mikäli objekti on sellainen, että sitä ei voi poistaa, uusi ikkuna aiempaa paremmin, missä objektia on käytetty, ja miksi sitä ei voi poistaa.

4. Piirustusten vertailu

Piirustusten vertailutoiminto tuli edelliseen 2019-versioon, mutta siinä oli sellainen puute, että vertailun tulos näytettiin erillisessä tilapäisessä välilehdessä. Et voinut siis lisätä mitään merkintöjä, kuten muutospilviä, vertailun perusteella.

Nyt vertailua ei tehdä tilapäiseen näkymään, vaan suoraan itse tiedostoon, ja voit lisätä vaikkapa niitä muutospilviä vertailun perusteella.

5. Pilvitallennus

Pilvitallennus on ollut mahdollista jo usean version ajan. Autodesk on vain muuttanut omaa pilvipalveluun jo muutaman kerran (Autodesk 360 > A360 > Autodesk Drive), ja kohta on vaikea pysyä kärryillä missä nyt mennään.

AutoCADin selainversio ja mobiilisovellus tukevat nyt suoraan myös muita pilvipalveluita, kuten Microsoftin OneDrive ja Dropbox.

Yhteenveto

Lopuksi voi vielä mainita, että AutoCADin pitäisi nyt tukea paremmin korkean resoluution monitoreita (kuvakkeesi eivät enää jää mikroskooppisen pieniksi 4K-monitorilla). Ja tottakai ne joka versiosta tutut asiat, eli uuden version pitäisi olla nopeampi ja vakaampi kuin aiempien versioiden.


Pieniä uudistuksia, tuttu käyttöliittymä, helppo päivittää uuteen versioon - se on tämän versiopäivityksen motto.


> Tästä voit lukea mitä uutta on AutoCAD 2021 -versiossa.