AutoCAD 2021 – Mitä uutta?

AutoCAD ja AutoCAD LT -ohjelman uusi versio eli versio 2021 on ilmestynyt.  

Mitä uutta itse ohjelmassa sitten on? Viime vuosina tutuksi tulleeseen tapaan itse ohjelman muutokset ovat melko pieniä, mutta silti siellä on hyviä parannuksia joihinkin tuttuihin toimintoihin.

1. Virtaviivaisempi Trim ja Extend -toiminto

Trim ja Extend toimintojen uusi Quick-moodi sallii viivojen poistamisen ilman rajaviivojen valintaa.

Muita huomioita Quick-moodin käytöstä:

  • kun olet käynnistänyt Trim tai Extend -komennon, voit suoraan osoittaa poistettavia tai jatkettavia objekteja.
  • voit valita objektit oletuksena yksitellen osoittamalla, lassomaisella kehyksellä, tai kahdella pisteellä osoitettavalla rajaviivalla.
  • lassomaisen vapaan kehyksen voit aloittaa pitämällä hiiren vasenta näppäintä pohjassa samalla kun liikutat hiirtä.
  • rajaviivaan perustuvan valinnan voit aloittaa napsauttamalla alku- ja loppupisteen poistettavien segmenttien yli.
  • mikäli objektia ei voi trimmata (eli se on muiden objektien välissä), se poistetaan (aiemmin Trim-käsky piti lopettaa ja objekti poistaa erikseen).
  • mikäli trimmaat tai jatkat viivaa alueella jossa on Hatch-objekteja, operaatio ei noteeraa Hatchia, vaan ainoastaan sen rajaviivat (tätä voi säätää TRIMEDGES-muuttujalla).

Mikäli et jostain syystä haluakaan käyttää Trim- ja Extend-käskyjä uudella Quick-moodilla, voit säätää sen pois TRIMEXTENDMODE-muuttujalla.

2. Muutospilven parannukset

Muutospilven kaaren pituuden määrittäminen on ollut aiemmin kömpelöä, ja olet joutunut päättelemään sopivan kaaren pituuden itse kuvan koon mukaan.

Nyt kun teet ensimmäisen muutospilven, kaaren pituus määritetään automaattisesti voimassa olevan zoomauksen perusteella. 

Jos teet lisää muutospilviä eri zoomausetäisyydellä, silloin sinun pitää säätää kaaren pituutta.

Voit määrittää kaaren pituuden luonnin yhteydessä pikavalikosta, tai jälkikäteen Properties-paletissa.

Kun valitset muutospilven ja tutkit sitä Properties-paletissa, aiempaan nähden erona on se, että se ei ole Polyline-objekti, vaan oma Revcloud-objektinsa.

3. Viivojen katkaisu valitusta pisteestä

Break-käskyllä on aina voinut katkaista objekteja (viivoja, kaaria, ympyröitä) niin että niihin tulee rako tai ne katkaistaa yhdestä pisteestä poikki. Yhdestä pisteestä katkaisu on vaatinut Break-käskyn lisämääreiden käyttöä, ja vaikka toiminnolle on ollut oma painikkeensa, sitä ei ole voinut toistaa Enterillä, kuten AutoCADin käskyjä yleensä.

Uusi BREAKATPOINT-käsky korjaa tämän ongelman. 

Käsky löytyy valintanauhasta samasta kohdasta kuin aiempien versioiden vastaava, ja se toimii päällepäin vastaavasti, mutta tämän käskyn voi toistaa painamalla Enter.

4. Pinta-alojen tutkiminen

2020-versiossa esiteltiin uusi optio mittaustyökaluun, Quick. Nyt siihen on lisätty pinta-alan mittaus.

Oletuksena Quick-moodi näyttää mittoja kohdistimen liikkeen myötä.

Kun klikkaat suljetun alueen sisälle, alue korostetaan vihreällä värillä, ja näet alueen pinta-alan ja piirin.

Alueen korostus poistuu kun liikutat hieman kohdistinta.

Voit tarkistaa useamman alueen yhteisen pinta-alan, kun painat Shift-näppäimen pohjaan ensimmäisen alueen klikkauksen jälkeen (Shift pohjaan ennen kuin liikutat kohdistinta). Sitten vain klikkaat seuraavaa suljettua aluetta Shift-pohjassa. Näet yhteisen pinta-alan ja koko alueen piirin pituuden.

5. Tiedostohistoria

Kun avaat tiedoston, joka on tallennettu omalle OneDrive, DropBox tai Box-tilillesi, saat ilmoituksen tiedostohistoriasta.

Voit käynnistää tiedostohistorian myös valintanauhan View-välilehden DWG History -painikkeesta.

Jotta tiedostohistoria toimisi, sinun pitää olla kirjautunut AutoCADissä omalle Autodesk-tilillesi, ja lisäksi sinun pitää kirjautua esiin tulevan tiedostohistoriailmoituksen kautta pilvipalvelutillillesi (käytännössä siis sinun pitää antaa AutoCADille lupa tarkastella pilvipalvelusi tiedostoja).

Kun kirjaudut tiedostohistoriailmoituksen kautta sisään, esiin tulee Drawing History -paletti. Voit tarkastella tiedostoversioita erilaisilla suodattimilla (päivämäärä, tekijä, versioiden välinen aika).

Voit vertailla auki olevaa nykyistä versiota aiempaan tiedostoversioon Compare-toiminnon avulla.

6. Blokkipaletti

Blokkipaletti esiteltiin edellisessä 2020-versiossa. Paletin avulla voit lisätä piirustuksessa olevia blokkeja ja lisätä toisen tiedoston sisältämiä blokkeja.

Saat blokkipaletin esiin Insert-painikkeen blokkigallerian alla olevasta Recent-kohdasta tai näppäilemällä BLOCKSPALETTE.

Libraries-välilehti näyttää blokit valitsemastasi tiedostosta tai kansiosta. Voit valita kokonaisen kansion tai yksittäisen tiedoston yläreunan valintalistan avulla (Browse Block Libraries). Avattava kansioluettelo näyttää viisi viimeisintä käytettyä valintaa.

Blokkipaletin Recent-välilehti näyttää viimeksi käyttämäsi blokit. 

Blokit AutoCADin nettiversioon

Blokkipaletin sisältö näkyy sekä AutoCADissä ja että AutoCADin web-versiossa, kun käytät Autodesk Drivea tai jotain muuta tuettua pilvipalvelua (OneDrive, Google Drive, Dropbox, Box). Voit siis synkronoida blokkipaletin näyttämät blokit pilvipalvelun avulla AutoCADistä sen nettiversioon tai mobiiliversioon.

Tämä vaatii vain pientä säätämistä.

1) Ensinnäkin avaamasi blokkitiedosto pitää olla tallennettu omalla koneellasi tuetun pilvipalvelun kansioon.

2) Viimeisimmät käyttämäsi blokit saat webversioon, kun määrität Options-toiminnon Blocks Recent Folder sijainnin tuetun pilvipalvelun kansioon.

Libraries-välilehden avulla voit hakea blokkeja muista tiedostoista. Voit määrittää kansion tai tiedoston lisättäväksi nykyiseen piirustustiedostoon. Avattava kansioluettelo näyttää viisi viimeisintä käytettyä valintaa.

7. Piirustusten vertailu

Piirustusten vertailu tuli 2019-versioon. Nyt voit tutkia myös Xref-tiedostojen muutoksia.
Kun avaat tiedoston, johon on liitetty viitepiirustus, saat oikealle alas puhekuplailmoituksen, mikäli tiedostossa on muutoksia.

Voit käynnistää toiminnon myös klikkaamalla hiiren oikeaa Manage Xrefs -kuvakkeen päällä.

Kun käynnistät muutostoiminnon, muutokset korostetaan muutospilvillä. Voit tarkastella muutoksia muutostyökalupalkin nuolilla. Settings-painikkeesta voit säätää vertailun väriasetuksia yms.

Vertailun voi tehdä myös External References -paletin kautta.

Yhteenveto

Edellä olivat käyttäjän kannalta oleellisimmat seitsemän muutosta. Toki kuten ennenkin, uusi versio tuo muutoksia jotka eivät välttämättä heti näy. Zoomaustoimintoja on nopeutettu, kuten oikeastaan joka versiossa, mutta tämä näkyy vain suuremmilla tiedostoilla. Ohjelmointipuolelle AutoLISP-ohjelmaan on tehty pieniä parannuksia, jotka toivon mukaan näkyvät käyttäjille sitten parempina lisäohjelmina.

Mutta kaiken kaikkiaan voi sanoa, että uuden version käyttöönotto on mutkatonta, muutokset pieniä, ja käyttöliittymä ja tiedostomuoto ovat samat kuin aiemmin.